Technologie

Kluczowe punkty odżywiania jęczmienia jarego:

Uzupełnienie zapasu azotu w strefie korzeniowej

StabilureN® 30

  • inhibitor ureazy do nawozów typu RSM,RSMS
  • poprawia przenikanie aplikowanego powierzchniowo azotu amidowego do korzeni roślin
  • ogranicza straty azotu powodowane ulatnianiem się amoniaku
  • dawka 0,1 l / 100 l nawozu typu RSM
  • możliwość łączenia ze środkami ochrony roślin i regulatorami wzrostu

Wytworzenie powierzchni liści i utrzymanie ich wysokiej aktywności, ograniczanie redukcji elementów plonotwórczych

RETAFOS®prim

  • nawóz dolistny do wszystkich roślin
  • fosfor i potas w szybko przyswajalnych formach w porównaniu z nawozami konwencjonalnymi
  • biologicznie aktywne składniki organiczne o działaniu antystresowym (humusy, aminokwasy, betaina)

FORTEalfa®, FORTEgama®

  • nawozy dolistne z kombinacją składników odżywczych i antystresowych (humasy, aminokwasy, betaina)
  • idealny do zastosowań przy ograniczeniu przyswajania składników odżywczych przez korzenie (susza, zawilgocenie)
  • możliwość zastosowania również do zmniejszania niedoborów składników odżywczych

Nawozy CAMPOFORT®

  • gama nawozów dolistnych z kompleksem składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych,
  • aplikacja na podstawie oceny stanu zasiewów – tłumienie niedoborów składników odżywczych i wyrównanie ich proporcji
  • dawka 5 do 10 l/ha, BBCH 30 – 59

Powierzchnia liści tworzy zasoby do budowy roślin, a tym samym do tworzenia elementów plonotwórczych. Roślina ma wtedy do dyspozycji więcej źródeł energii, które może wykorzystać do stłumienia czynników stresowych spowodowanych pogodą, chorobami lub szkodnikami.

Wsparcie tworzenia i przemieszczania asymilatów do ziarna

K-ŻEL 175

  • nawóz dolistny o wysokiej zawartości potasu i składniku żelowym zapobiegającym wysychaniu i krystalizacji roztworu nawozu na powierzchni liści
  • wspomaganie produkcji cukrów – źródło skrobi, która stanowi 2/3 ziarna
  • dawka 4 – 5 l/ha, BBCH 39 – 49

NanoFYT Si®

  • nanocząsteczki krzemu z naturalnymi estrami
  • poprawa gospodarki wodnej w końcowych fazach wegetacji
  • wzrost zawartości substancji azotowych w ziarnie
  • dawka 0,3 – 0,4 l/ha, aplikacja w BBCH 55 – 69

Potas wspomaga tworzenie i transport substancji białkowych, które stanowią 2/3 ziarna a to oznacza pełne i dobre jakościowo ziarno.